ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ

Τι είναι η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς?

Αποτελεί μια από τις σοβαρότερες και συχνά επείγουσες παθήσεις του οφθαλμού. Ο αμφιβληστροειδής , ο νευρικός χιτώνας που επενδύει το εσωτερικό του βολβού και ο οποίος είναι το κύριο όργανο της όρασης, ξεκολλάει από τα τοιχώματα του βολβού.

Τι μπορεί να την προκαλέσει?

Συχνά έχει προηγηθεί έντονη σωματική άσκηση ή ανύψωση μεγάλου βάρους. Άλλα συχνά αίτια είναι τραύμα με απευθείας πλήξη του βολβού, έντονο τρίψιμο των οφθαλμών ή χειρουργική επέμβαση στο μάτι για άλλη πάθηση (π.χ. εγχείρηση καταρράκτη). Ωστόσο συχνά συμβαίνει και αυτόματα, χωρίς κανένα εμφανές αίτιο.

Ποια είναι τα συμπτώματα?

Φωταψίες (αστραπές), ή μυοψίες (ο ασθενής βλέπει μυγάκια ή σκουπιδάκια ή τρίχες ή κλωστές στο οπτικό πεδίο), ή σκοτείνιασμα μέρους ή όλου του οπτικού πεδίου που επιμένει.

Ποιοι κινδυνεύουν?

Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς μπορεί να συμβεί στον καθένα. Όμως είναι πιο συχνή σε μύωπες, και μάλιστα όσο πιο υψηλή η μυωπία, τόσο πιο μεγάλη η πιθανότητα. Άλλο επιβαρυντικοί παράγοντες είναι ο μακροχρόνια αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης, προηγούμενες ανεπιτυχείς επεμβάσεις με επιπλοκές στον οφθαλμό, όπως και κάποιες κληρονομικές παθήσεις.

Πώς αντιμετωπίζεται?

Η αντιμετώπιση είναι χειρουργική. Εάν η κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδούς και της όρασης (η ωχρά κηλίδα) είναι ακόμη κολλημένη, η επέμβαση είναι επείγουσα. Εάν η ωχρά κηλίδα έχει ήδη αποκολληθεί, η επέμβαση δεν πειραζει εάν αναβληθεί για λίγες ημέρες (π.χ. σε περίπτωση λήψης αντιπηκτικών από τον ασθενή).

Ποια είναι η πρόγνωση?

Χωρίς χειρουργική διόρθωση, οδηγεί σε πλήρη απώλεια όρασης. Εάν γίνει εγκαίρως χειρουργική αποκατάσταση, συνήθως η όραση αποκαθιστάται αρκετά έως και πλήρως. Ωστόσο εάν έχει ξεκολλήσει η ωχρά κηλίδα, η επάνοδος της όρασης καθυστερεί αρκετούς μήνες.