ΡΩΓΜΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ
Ο αμφιβληστροειδής είναι ένας πολύ λεπτός χιτώνας νευρικού ιστού με πολλά μικρά αγγεία και «επενδύει» το εσωτερικό του βολβού στο βυθό. Είναι ουσιαστικά το όργανο με το οποίο γίνεται η πρόσληψη της εικόνας η οποία μετά αποστέλλεται στον εγκέφαλο. Μέσα στο βολβό υπάρχει μόνο ένα διαφανές ζελέ χωρίς αγγεία, το υαλώδες, που απλά γεμίζει το εσωτερικό του βολβού. Επομένως ο αμφιβληστροειδής και το υαλώδες είναι σε επαφή μεταξύ τους, και το υαλώδες είναι κολλημένο στο αμφιβληστροειδή. Το υαλώδες όμως σιγά σιγά μειώνεται σε όγκο και τελικά ξεκολλάει από τον αμφιβληστροειδή φυσιολογικά σε κάποια χρονική στιγμή της ζωής μας. Αυτό λέγεται αποκόλληση του υαλώδους, γίνεται σιγά σιγά και είναι φυσιολογικό και ακίνδυνο.
Η αποκόλληση του υαλώδους μπορεί όμως και να γίνει πιο βίαια εάν σηκώσουμε απότομα ένα μεγάλο βάρος, σε ένα έντονο σφίξιμο, σε ένα τραύμα στο βολβό, σε ένα έντονο τράνταγμα, ή κατά τη διάρκεια ενός χειρουργείου στο μάτι (π.χ εγχείρηση καταρράκτη ή LASIK). Το υαλώδες σε κάποια σημεία είναι κολλημένο πολύ ισχυρά με τον αμφιβληστροειδή, και εάν ξεκολλήσει βίαια είναι δυνατόν να πάρει μαζί του και μια μικρή «φλούδα» αμφιβληστροειδούς. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, δημιουργείται μια ρωγμή στον αμφιβληστροειδή. Τα κυρίαρχα συμπτώματα είναι φωταψίες και μυοψίες (μυγάκια) που αρχίζουν ξαφνικά. Από αυτή τη ρωγμή, υγρά του υαλώδους μπορούν πλέον να περάσουν κάτω από τον αμφβληστροειδή, να τον σηκώσουν ψηλά και τελικά να τον ξεκολλήσουν. Έτσι δημιουργείται η ρηγματογενής αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, μια κατάσταση απειλητική για την όραση. Οι μύωπες είναι πιο επιρρεπείς σε αυτή την κατάσταση.
Για να μην συμβεί αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, η ρωγμή πρέπει να σφραγιστεί άμεσα με θεραπεία, η οποία γίνεται στο ιατρείο με Argon Laser. Είναι εύκολη σχετικά θεραπεία και έτσι αποφεύγεται το χειρουργείο αποκόλλησης που είναι μια πολύ σοβαρή επέμβαση. Για να είναι αποτελεσματική όμως, πρέπει ο ασθενήςνα προσέλθει πολύ άμεσα, πριν αρχίσει η αποκόλληση. Επομένως αιφνίδια έναρξη μυοψιών ή φωταψιών απαιτεί πολύ άμεσα βυθοσκόπηση για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ρωγμή αμφιβληστοειδούς.