ΕΠΙΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΙΚΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗ
Στο βυθό του οφθαλμού βρίσκεται ο αμφιβληστροειδής, ο οποίος αποτελείται από τους φωτουποδοχείς με τους οποίους βλέπουμε. Η κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδούς ονομάζεται ωχρά κηλίδα, η οποία αποτελεί το κέντρο της κεντρικής ευκρινούς όρασης.
Κατά τη διάρκεια της ζωής ή ώχρα κηλίδα υφίσταται φυσιολογικές φθορές. Σε σχετικά προχωρημένη ηλικία είναι δυνατόν να αναπτυχθεί πάνω στην ώχρα κηλίδα μια λεπτή μεμβράνη ινώδους ιστού, την οποία ονομάζουμε επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη. Μοιάζει εμφανισιακά με σελοφάν και καλύπτει την ώχρα κηλίδα. Αρχικά μπορεί να είναι ασυμπτωματική, όμως σταδιακά η μεμβράνη αυτή συσπάται και προκαλεί στρέβλωση, ρυτίδωση και έλξεις στην ωχρά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα παραμόρφωση και στρέβλωση της κεντρικής εικόνας στην όραση, σαν να στραβώνουν οι ευθείες γραμμές στο κέντρο. Τελικά ελαττώνεται και η ποιότητα της όρασης και η οπτική οξύτητα.
Η διάγνωση γίνεται με βυθοσκόπηση και οριστικοποιείται με τομογραφία οπτικής συνοχής (OCT). Όσο η επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη είναι ασυμπτωματική, γίνεται απλά παρακολούθηση με OCT. Όταν η όραση αρχίσει να επηρεάζεται σημαντικά συστήνεται χειρουργική αφαίρεση της μεμβράνης για αποκατάσταση της ανατομίας της ωχράς κηλίδας και για να αποφευχθεί μόνιμη ανατομική βλάβη στους φωτοϋποδοχείς της κεντρικής όρασης.