ΝΥΣΤΑΓΜΟΣ
Πρόκειται για μία διαταραχή νευρολογικής προέλευσης, κατά την οποία οι οφθαλμοί κάνουν ακούσιες εκκρεμοειδείς ταλαντώσεις.
Ο νυσταγμός συνήθως είναι εκ γενετής. Σπανιότερα μπορεί να εμφανιστεί στα πλαίσια επίκτητης νευρολογικής πάθησης.
Τα χαρακτηριστικά του νυσταγμού διαφέρουν σε κάθε περίπτωση (οριζόντιος, κάθετος, κυκλοστροφικός, εκκρεμοειδής, αναπηδητικός κ.α.) και η ταξινόμησή του είναι περίπλοκη. Στις περισσότερες περιπτώσεις συναντάται ο ιδιοπαθής συγγενής νυσταγμός. Έχει πολύ τυπικά χαρακτηριστικά, και δεν χρειάζεται νευρολογική διερεύνηση η παρακολούθηση.
Ο συγγενής νυσταγμός δεν γίνεται αντιληπτός στην όραση από τον πάσχοντα. Η επίπτωση του στην όραση κυμαίνεται από καμία έως σημαντικά ελαττωμένη οπτική οξύτητα. Τα άτομα με συγγενή νυσταγμό υποσυνείδητα κατευθύνουν το βλέμμα προς την κατεύθυνση στην οποία ο νυσταγμό τους έχει την ελάχιστη ταλάντωση (ουδέτερο σημείο – null point) και η οπτική τους οξύτητα είναι η βέλτιστη. Αυτό το επιτυγχάνουν και με ταυτόχρονη στροφή της κεφαλής που ονομάζεται αντιρροπιστική θέση της κεφαλής. Οι γονείς των παιδιών με συγγενή νυσταγμό ενημερώνονται για αυτό ώστε να μην διορθώνουν την θέση της κεφαλής των παιδιών τους. Εάν η αντιρροπιστική θέση της κεφαλής δημιουργεί προβλήματα στον αυχένα, σπανίως μπορεί να απαιτηθεί στραβισμολογική χειρουργική επέμβαση.
Ωστόσο σε άλλες περιπτώσεις ο νυσταγμός αποτελεί μέρος συνδρόμου, και απαιτείται η συνεργασία του οφθαλμιάτρου με άλλες ιατρικές ειδικότητες.
Ο επίκτητος νυσταγμός προκαλεί ταλάντωση της εικόνας και είναι εξαιρετικά ενοχλητικός για τον πάσχοντα. Στα άτομα αυτά βεβαίως απαιτείται παρέμβαση ειδικού νευρολόγου.