ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΠΑΘΕΙΑ

Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή πάθηση του βυθού του οφθαλμού που προσβάλλει άτομα με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη. Χρειάζεται χρόνια για να αναπτυχθεί. Οι συνέπειες για την όραση είναι καταστροφικές. Οι ασθενείς δυστυχώς αναπτύσσουν σιωπηρά διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η οποία εξελίσσεται μολονότι η όρασή τους παραμένει απολύτως φυσιολογική. Έτσι είναι δύσκολο όταν τεθεί η διάγνωση να πεισθούν ότι κινδυνεύουν με απώλεια όρασης. Είναι μια πολύ ύπουλη νόσος η οποία καθυστερεί υπερβολικά να δώσει συμπτώματα. Όταν τα συμπτώματα γίνουν αντιληπτά από τον ασθενή, η νόσος είναι ήδη πολύ προχωρημένη και συχνά μη αναστρέψιμη.
Για το λόγο αυτό συστήνεται οι διαβητικοί ασθενείς μετά την πρώτη τετραετία της νόσου να εξετάζονται ετησίως με βυθοσκόπηση. Παλαιότερα η εξέταση αυτή γινόταν με τρόπο υποκειμενικό. Ωστόσο σήμερα η εξέταση γίνεται με ειδικά διαγνωστικά μηχανήματα όπως ανάλυση της ωχράς κηλίδας και του αμφιβληστροειδούς με τομογραφία οπτικής συνοχής (OCT), φωτογραφιση βυθού και αγγειογραφία βυθού (Angio-OCT).
Σε περίπτωση που διαγνωστεί διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, γίνεται σταδιοποίησή της και κατόπιν ο ασθενής υποβάλλεται στην αντίστοιχη ενδεδειγμένη θεραπεία. Υπάρχουν πολλά θεραπευτικά μέσα όπως το laser με το οποίο γίνεται παναμφιβληστροειδική φωτοπηξία, οι ενδοβολβικές ενέσεις αντι-αγγειογεννετικού παράγοντα, το micro Pulse laser και σε κάποιες περιπτώσεις χειρουργική επέμβαση. Όσο πιο έγκαιρα τεθεί η διάγνωση και γίνει έναρξη της θεραπείας τόσο μικραίνει η πιθανότητα οριστικής απώλειας όρασης.
Βεβαίως όλα τα ανωτέρω προϋποθέτουν απόλυτα ρυθμισμένο σακχαρώδη διαβήτη σε συνεργασία με διαβητολόγο, διακοπή τυχόν καπνίσματος, όπως και ρύθμιση άλλων συνυπαρχουσών παθήσεων όπως η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία και οποιασδήποτε νόσου επιβαρύνει το καρδιαγγειακό σύστημα.
Καθώς ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια πολυπαραγοντική νόσος χρειάζεται στενή συνεργασία του οφθαλμίατρου και του διαβητολόγου, όπως επίσης και κατανόηση της φύσης της πάθησης από τον ασθενή και το στενό οικογενειακό του περιβάλλον, ώστε να αποφευχθεί η μόνιμη βλάβη και η απώλεια της όρασης.