ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΕΝΔΟΚΡΑΝΙΑ ΥΠΕΡΤΑΣΗ
Η καλοήθης ενδοκράνια υπέρταση είναι μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή νευρολογική πάθηση. Ο μηχανισμός της δεν είναι απολύτως κατανοητός. Πρόκειται για αύξηση της ενδοκράνιας πίεσης, που σταδιακά χωρίς θεραπεία οδηγεί σε σοβαρές νευρολογικές βλάβες.
Προσβάλει συνήθως νεαρές έφηβες ή γυναίκες, ωστόσο μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε. Το σχετικά αυξημένο σωματικό βάρος είναι σύνηθες στους ασθενείς αυτούς. Μπορεί να είναι ασυμπτωματική αρχικώς, ωστόσο συνήθως προκαλεί κεφαλαλγίες, διπλωπία, καταβολή, ζάλη και εστιακά νευρολογικά συμπτώματα.
Κατά τη βυθοσκόπηση ανευρίσκεται οίδημα αμφοτερόπλευρο στην κεφαλή του οπτικού νεύρου, με χαρακτηριστικά που συνήθως είναι αρκετά για να τεθεί οριστική διάγνωση. Η τελική διάγνωση γίνεται με μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου και οσφυονωτιαία παρακέντηση από νευρολόγο, ο οποίος και κατευθύνει τη θεραπεία.
Η θεραπεία συνίσταται συνήθως σε οδηγίες για απώλεια βάρους, χορήγηση ακεταζολαμίδης, αποφυγή ορισμένων φαρμάκων (π.χ.τετρακυκλίνες), και σε έσχατη περίπτωση εμφύτευση βαλβίδας από νευροχειρουργό.
Ο ρόλος του οφθαλμιάτρου είναι να παρακολουθεί τακτικά με OCT τομογραφία το οίδημα της κεφαλής του οπτικού νεύρου, προκειμένου να εκτιμάται η πορεία της ενδοκράνιας πίεσης.