ΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΗ ΜΥΩΠΙΑ
Τα άτομα με πολύ υψηλή μυωπία (συνήθως πάνω απο 6-7 βαθμούς) σχεδόν πάντα παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες σε ολόκληρο τον οφθαλμό.
Η υψηλή μυωπία συνοδεύεται από σημαντική επιμήκυνση του βολβού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο αμφιβληστροειδής, ο νευρικός χιτώνας που επενδύει το εσωτερικό του βολβού, να είναι πολύ λεπτός και τεντωμένος. Για το λόγο αυτό μπορεί εύκολα να παρουσιάσει ρήξεις, ρωγμές, και συχνά αποκόλληση. Αυτά είναι πιο εύκολο να συμβούν σε υψηλό μύωπα εάν κάνει έντονη σωματική άσκηση ή σηκώνει υπερβολικά βάρη. Στα άτομα με υψηλή μυωπία συστήνεται να υποβάλλονται σε άμεση βυθοσκόπηση σε περίπτωση που αντιληφθούν ασυνήθιστες μυωψίες (μυγάκια) η φωταψίες.
Επιπλέον η υψηλή μυωπία προκαλεί σε κάποιες περιπτώσεις σημαντική ατροφία του αμφιβληστροειδούς και του κέντρου της όρασης, της ωχράς κηλίδας, με την πάροδο των ετών. Εάν αυτές οι αλλοιώσεις τύχει να βρίσκονται στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς, μπορεί να επηρεαστεί σοβαρά η όραση. Δυστυχώς αποτελεσματική θεραπεία για αυτές τις ατροφίες δεν υπάρχει.
Σπανίως μπορεί να προκληθεί αυτόματη αιμορραγία στην ωχρά κηλίδα, που ονομάζεται κηλίδα του Fuchs. Η πάθηση αυτή αντιμετωπίζεται με ειδικό λέιζερ οι ενδοβόλβιες ενέσεις.
Μία επιπλέον ιδιαιτερότητα της υψηλής μυωπίας είναι η εμφάνιση σε σχετικά μικρή ηλικία 30-50 ετών) ενός είδους καταρράκτη που ονομάζεται οπίσθιος υποκαψικός. Αντιμετωπίζεται όμως με επιτυχία εύκολα με επέμβαση καταρράκτη.
Γενικά η υψηλή μυωπία θεωρείται ‘πάθηση’, και οι άνθρωποι με αυτή την ιδιαιτερότητα πρέπει να αναζητούν οφθαλμολογική εξέταση άμεσα όταν έχουν οποιοδήποτε ασυνήθιστο σύμπτωμα στην όραση τους.